Slovinsko

(11.-15. října 2019)

Podzim je tím správným časem k návštěvě termálních lázní. Prodloužíme si tak léto a venkovní koupání. letos jedeme do Slovinska do moderního komplexu Terme 3000. Je krásné slunečné počasí, a tak si opravdu užíváme.

Bydlíme v moderním hotelovém komplexu Ajda přímo v lázních. Je tady několik velkých venkovních bazénů, máme k dispozici i patrové bazény uvnitř.

Termální prameny v Moravských Toplicích vyvěrají z hloubky 1175 až 1467 m. Voda má 72 stupňů Celsia, je tmavá, kalná a lehce je cítit ropou. Do bazénů proudí voda vyčištěná a ochlazená. Výjimkou je několik bazénů s černou vodou, kde je přírodní nefiltrovaná voda přímo z pramene.

Jedno dopoledne jsme si "odskočili" do Rakouska, d továrny na čokoládu. Za 17 euro prohlídka celého komplexu a možnost ochutnat a sníst, co kdo snese. čokoláda Zotter patří k nejlepším na světě. Na fotografii je majitel Josef Zotter, který se s námi ochotně vyfotografoval.

Na zpáteční cestě se zastavujeme v Mariboru. Na obrázcích je radnice a morový sloup na náměstí u radnice.

Mariborem protéká řeka Dráva. Kousek od červeného mostu, který je na obrázku vidět je nejstarší plodící keř vinné révy na Jmenuje se Stará trta a je starý 440 let. Ročně z něho sklidí asi 50 kg hroznů a vylisují 25 litrů vína. Jen malá část je v prodeji, větší část slouží jako dary významným návštěvám města. Lahev dostali například papež Jan Pavel II, ruský prezident Medveděv nebo herec Arnold Schwarzenegger. Starou trtu jsme ochutnali i my.