Česká Třebová, Litomyšl a Kunětická hora

(31. března 2019)

Že to všechno nejde skloubit za jeden den? Ale jde! Vracíme se z tvrze Orlice a protože den je dnes, kdy jsme změnili hodinky na letní čas, večer o hodinu delší, užíváme si krásné jarní neděle.

Začínáme v České Třebové, která má krásně zrenovované náměstí. Tady parkujeme a pěšky se vydáváme k památce, kvůli které jsme se zajeli. Nejstarší církevní památka východních Čech - rotunda svaté Kateřiny. To už je druhá toho jména, kterou jsem navštívil. Ta známější je ve Znojmě.

Zdejší rotunda pochází z počátku 13. století. V průběhu věků byla mnohokrát přestavována a v 16 století byla doplněna o zvonici
s branou, kterou se k rotundě dostanete.

Další zastávkou je Litomyšl. Rodiště Bedřicha Smetany, místo, kde se psala Filosofská historie, architektonický skvost Podorlicka.

Státní zámek Litomyšl je renesančním skvostem. První zmínka o něm je již v Kosmově kronice. To ještě pochopitelně nebyl zámek, ale hrad. Říká se, že nový zámek v renesančním stylu byl vystavěn Vratislavem z Pernštejna pro jeho krásnou španělskou manželku. Základní kámen byl položen v roce 1568, dokončen v roce 1581. Od roku 1945 je majetkem státu, v roce 1999 byl zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

Nejen zámek ale tvoří Litomyšl. Krásné je náměstí s radniční věží a měšťanskými domy. Tenhle reliéf je například na domě
U Rytířů z 16. století.

Smetanův dům je kulturním stánkem města. Koncerty, divadelní představení, výstavy. To všechno k budově z počátku 20 století patří. Další nepřehlédnutelnou stavbou je budova pedagogické školy.

Cestou domů se ještě zastavujeme na Kunětické hoře. Je opravdu teplo, a tak jdeme z parkoviště jen tak v tričku. Uvnitř hradu ale už takové teplo není...

Za devadesát korun si poslechneme výklad o historii hradu a pak už pěkně sami prohlížíme jednotlivé místnosti a vystoupáme až nahoru na hradní věž. Kdybychom si připlatili desetikačku, mohli jsme jít i na komentovanou prohlídku kaple. My ale už opravdu nemáme čas.

Tak se ještě pokocháme pohledem z oken hradu a jedeme vstříc pondělku a pracovním povinnostem...