Na Karlštejně

(17. března 2019)

Je krásná teplá předjarní neděle a nás to láká na výlet. Na Karlštejn! Odbočujeme z dálnice u Berouna a přes Srbsko míříme do cíle našeho dnešního putování. Míjíme odbočku do Svatého Jana pod Skalou a chvíli dokonce váháme, zda neodbočit raději tam. Přijíždíme na parkoviště. parkovné je 100,- korun na den. To by tady člověk předpokládal. Ale za tu stokorunu by také předpokládal důstojné místo na ploše parkoviště, Místo toho rozbahněný břeh Berounky. Inu, vydělávat se musí. Míjíme koňské povozy, pohrdneme i taxíkem a nahoru na hrad se vydáváme pěšky.

Karlštejn. Nebo také Karlův Týn, chcete-li. Perla gotiky tu stojí od roku 1348. Jestli sem neměly přístup ženy, to opravdu nevím. Jestli tu pobýval císař Karel IV, na to vemte jed, a že hrad je nádherný, o tom není třeba nikoho přesvědčovat. Hrad je pevností, kde byly za husitských uloženy korunovační klenoty. A pobyly tu přes 200 let.

Hrad zná každý. Kdo tu nebyl, alespoň z muzikálu Noc na Karlštejně. Křížová kaple a obrazy mistra Teodorika a Karel Höeger jako arcibiskup Arnošt z Pardubic. Jana Brejchová jako Eliška Pomořanská a Vlastimil Brodský jako císař Karel....

Jsme nahoře na hradě. Je mezisezona, ale na počtu lidí to rozhodně není znát. Otevřen je zatím ale jen první okruh. Ostatní dva až 1. května...

Je čas na oběd. Ten si můžete dát doslova na každém kroku. Cesta od parkoviště na hrad je jedno velké "souhospodí". Volíme tu hned pod hradem a dobře jsme udělali.

Restaurace "U Adama" je skvělá. Velmi ochotný a příjemný prsonál (když servírka vidí menší děti, přinese jim pasteky a papíry, aby jim čekání na jídlo rychleji uběhlo), dobré jídlo.Restaurace nabízí nekolik meníček - polévky, hlavní jídlo a nápoj v ceně pod 200,-.korun a to je v téhle lokalitě docela přijatelné. Sedět se tady dá i venku s přímým výhledem na hrad.

Cestou dolů se zastavíme u plotu místní školy, který je ozdoben nádhernou keramikou. Muzeum betlémů dneska vynecháme. Přece jenom za tři dny začíná jaro. A taky tady asi přibude ještě víc turistů. Tak přeji karlštejnským pevné nervy!